Török Ádám – fuvola, ének, zeneszerző, szövegíró,producer
(*1948. január 12., Bp.)

1968-ban a Dogs együttesben énekelt, majd rövidesen a Mini együttes vezetője lett.

1969-ben már nagysikerű koncerteket adtak a badacsonyi Tátika presszóban, majd a Radics Béla nevével fémjelzett Sakk-Matt együttessel a budapesti Ifjúsági Parkban. Már ekkor olyan „örökzöld” dalok fűződtek hozzájuk, mint a Gőzhajó, a Kereszteslovag, az Asztalhoz leültem .A zenekar először a rockblues vonalat képviselte,aztán  progresszív rock vonalat követte, de a rhythm and blues jegyek is felfedezhetők kompozícióikban. 1972-73-ban kislemezeken jelentek meg dalaik, első nagylemezükre 1978-ig kellett várni. Török Ádám 1983-ban szüneteltette a Mini működését, előbb a Mini R.C.-vel az elektronikus zene irányában kacérkodott, majd 1985-86-ban a Tátrai-Török Tandem formációban játszott. A 80-90-es évek fordulóján divatba jött „blues boom” hatására megalakította a R.A.B.B. (Rhythm And Blues Branch) nevű zenekart neves muzsikusokkal (Závodi János, Muck Ferenc, Zsoldos Tamás, Köves Miklós). Hazánkon kívül Ausztriában, Svájcban és Törökországban léptek fel sikerrel. Ebben az időben született a Blues délben, a Lusta blues és a Blues balladák egyvelege. 1993-ban elindították a paksi nemzetközi bluesfesztiválok sorozatát, amely később Gastroblues Fesztivál néven lett Európa-szerte ismert. Török Ádám nevéhez fűzödik a Blues Café című televíziós műsor, amely a blues, rock és jazz zenét népszerűsítette előbb a BpTV-ben, majd több más csatornán. 1998-tól Török Ádám újra a Mini zenekarral lép fel. Török Ádám a Minivel, a R.A.B.B-bal illetve saját neve alatt 25 albumot jegyez. Jubileumi koncertjeiről DVD-k készültek!

.A hatvanas évek végi, hetvenes évek eleji underground egyik fontos figurája volt az énekes, később fuvolista Török Ádám. Még a nyolcvanas évek végén is úgy emlegették, mint az utolsó mohikánt, aki megjelenésével még mindig a hatvanas éveket, a legendás zenészbarátokat, a felejthetetlen emlékű bulikat idézi. Elmaradhatatlan fuvolájával egyike azoknak a „kiveszőben lévő, bohém, nagy álmú, pesti Szinbád-embereknek”, akik a rockot nem csak a színpadon és jelszavakban éltetik, hanem gondolkodásukban, életformájukban is igyekeznek azonosulni vele.A balatoni nyarakat, az autóstoppokat, az első beatünnepeket, a korai Tabán-bulikat idézi meg, azokat a garabonciás időket, amikor nem csak Ő és társai, hanem a közönség is hitte, hogy a zene erejével, a közösség hitével, az új eszmékkel, egymás közelségének melegével, gondolatainak kicserélésével meg lehet változtatni a körülöttünk lévő világot. A magyar underground, a progresszív rock képviselői és hívei vágtak neki így a világnak, hogy aztán tíz, tizenöt év elteltével ezekből az álmokból csak emlékmorzsák maradjanak.”

„az idő könyörtelen vonatán fut minden tovább”.

Fut bizony, méghozzá olyan tempóban, hogy a magyar beat-nemzedéket követően egy ideje már a rock generációján a sor, átlépni a bűvös 60. életév küszöbét. A hazai blues- és progresszív rock első számú fuvolistája, Török Ádám esetében most különösen aktuális a „bűvös” jelző, hiszen éppen kétszer annyi évet töltött a színpad vonzásában, mint amennyit annak előtte élt.

Az ok az ünneplésre tehát akkor sem kevés, ha tudjuk: Ádám ötévenként, egy-egy zenés „varázslatos éjszakával” teszi emlékezetessé a születésnapját. (Ilyenkor mindig megvendégeli zenésztársait, barátait, a Petőfi Csarnok belső termében.

A speciális alkalomhoz különleges buli dukál, vendégekkel és jóízű, megismételhetetlen jamelésekkel. Így is történt, mint a mesében, bár először a Mini megszokott kvartettjét pillanthattuk meg a színpadon. A „bemelegítő” szám azonban eltért a korábbiaktól: „A zene él tovább”! Lehetetlen volt nem átérezni a dal üzenetét, és lehetetlen vitatkozni vele. Kár is lenne, hiszen olyan (lezáratlan) életmű részét képezi, amelynek minden hangja vállalható, ráadásul olyan személyiségről beszélhetünk Török Ádámról szólva, akit negyven év alatt sem zavartak meg a magyar rockot sem kímélő politikai csapdák és gazdasági nehézségek épp úgy, mint a jövő-menő trendek, divatirányzatok. Mindenkor következetes, hiteles figura tudott maradni.

A gitáros Závodi Janó és a basszeres Németh Lojzi személye a régi Minit idézte. Az „Asztalhoz leültem” sokáig csak koncerteken volt hallható, hiszen a megírásakor nem kerülhetett lemezre. (Az italozás feszültségoldó kábulata valahogy nem volt nyerő téma a virágzó szocializmus idején.) Ez a mai „Körbe-körbe” pedig, akár a régi szép időkben, Lojzi kristályfinomságú basszusszólójára tekeredett fel. Változott a színpadkép, hiszen „körbezárt a dzsungel”.

A „Gőzhajó” ezúttal Ádám másik híres formációját, a RABB-ot idézte meg, a gitáros Mohai Tomival és a szaxis Muck Ferivel kiegészülve. Úgy is szólalt meg a minden Mini-bulin felhangzó dal, ahogyan az elmúlt 10 évben soha, sőt egyáltalán!

Némi pihenő-regeneráló szünet után a „Kolduskirály” olyan fokú empátiával, kiállással és tartással szólalt meg, hogy az a mai, elkeserítő állapotokat idézte meg bennem. „A kolduskirályt követve megérkezett, sőt beindult a „Fekete gép”, majd nemzetközivé teljesedett a produkció! A herflis Horváth Misivel együtt két fantasztikus svájci (pontosabban: egy svájci, és egy Svájcban élő angol) muzsikus lépett a PeCsa színpadának deszkáira: a régi barát dobos, Tom Beck, és a fiatal, európai blues-gitáros nemzedék egyik legjelesebb képviselője, Paul Camilleri. Az itthoni turnék közös darabjait szólaltatták meg. A „Lusta blues” és a „Hívj fel” hangzott fel, mégpedig annyi tűzzel, annyi érzéssel, olyan összeszedetten, és olyan szólókkal, hogy csak ámultam, pedig nem először láttam és hallottam Ádámot a svájciak társaságában!

Majd, a Závodival kiegészült Mini tisztelgett egy óriásit a Cream előtt, felragyogtatva a „Sunshine Of Your Love”-ot! Aztán, a saját repertoárból varázsoltak extatikus perceket: a „Vissza a városba” által, amiből ennek az estnek a címadó sora való: „Messze visz az út”. A másik híres balladára, a „Kereszteslovag”-ra elfogytak a jelzőim. Egész egyszerűen, fokozhatatlan pillanatokat élhettünk át! És, eljöttek még egyszer a tempós kis „blues idők”. A „Kell a barátság” jelszavára pedig újra színpadra lépett az összes, jelen lévő közreműködő.   Mit mondjak, négy gitáros egyszerre, nem sűrűn fordul elő Mini-koncerten!

Végezetül, illik szólni külön is az est főhőséről. Nos, Török Ádám olyat tett, amit ember ritkán tehet: kiiktatta az idő-tényezőt! Annyira fitt volt, annyira tökéletes testi és szellemi kondícióban működött a színpadon, mintha csak tegnap kezdte volna ezt az egészet.

Ő és társai, hanem a közönség is hitte, hogy a zene erejével, a közösség hitével, az új eszmékkel, egymás közelségének melegével, gondolatainak kicserélésével meg lehet változtatni a körülöttünk lévő világot. A magyar underground, a progresszív rock képviselői és hívei vágtak neki így a világnak, hogy aztán tíz, tizenöt év elteltével ezekből az álmokból csak emlékmorzsák maradjanak a jeles évforduló visszanyúlik a hatvanas évek végéhez,ami jelentősen meghatározta és meghatározza ennek a kultúrának a gyökereit és talán még napjainkban is ezek az évtizedek adnak erőt a megújuláshoz.

Török Ádám a motorja az együttesnek, aki napjainkban is azon dolgozik, hogy lehetne frissíteni, és a jelen fiatal generációval megszerettetni ezt a zenét és továbbadni ennek hagyományát, értékeit.

A MINI első formációja (Török- Závodi- Czipó- Dobos ) tette híressé a badacsonyi Tátika eszpresszót, ahol a szokásos vendéglátós zene helyett az akkor még Magyarországon ritka progresszív rockzenét hallgathatta a közönség. A  a Balatonnál zenélő barátok összefutottak, és hamarosan országos híre lett a helynek.A fiatalok autóstoppal, hátizsákkal érkeztek ezekre a bulikra az ország minden részéből.

A MINI Budapesten 1969. augusztus 6.-án a Sakk-Matt törzsközönsége előtt mutatkozott be az Ifjúsági Parkban, ahol a Troggs, Jimmy Hendrix és a Cream dalait, illetve saját szerzeményeiket játszották és viharos sikert arattak.

Néhány hét alatt elismert zenekarrá váltak, és még 1969-ben megnyitották a Mini klubbot a Bem rakparton. Az akkor még I. kerületi Tanács Művelődési Háza névre hallgató intézmény a hippik, a beatnikek egyik törzshelye lett és a rock blues korszak után megismerkedhettek a jazz-rockkal is. Elbeszélések szerint a Lánchídig állt a sor hogy bejussanak egy-egy bulira a fiatalok, sokan kint is rekedtek, hiszen maga a hely nem túl nagy, de zene iránti szeretetük, a muzsikára való áhítozásuk kényszeríti kígyózó sorokban türelmes várakozásra őket, a bejutás reményében, hogy részeseivé váljanak és átélhessék zenetörténelmi események életképeit.

A Mini klub immáron 40 esztendeje alatt, sok minden változott, a zenekaron belül cserélődtek a tagok, de az értékek nem, változott világunk is, valamint a művelődési ház neve is, egy dolog nem változott: a zene ma is ugyanúgy elbűvöli és elvarázsolja a jelenlévőket, mint akkoriban 1969-ben. Elsődlegesen egy hagyományokkal, értékekkel rendelkező együttest hallhattunk, akiknek sikerül visszaadni ezen a háromórás koncerten a 60-as évek hangulatát, és mi, a fiatalabb generáció tagjai is átérezhetjük ezen ódon falak között, hogy mekkora csoda lehetett ez a zene az akkori fiatalok számára, mi foghatta és varázsolhatta el Őket a zene hullámvasútján utazva.

Másrészről észlelhető volt a folytonos útkeresés és megújhodás utáni vágyakozás is. Ezenkívül a szerzemények hangszerelése, dallamvilága is kicsit modernebb fiatalosabb hangzásvilágot mutatnak be.

Összegezve, ezen a koncerten megkaphatjuk a nosztalgikus élményeket, körbenézve és látva az ott jelenlévő közönséget, akik kinézetükben már kicsit őszesen, talán már unokákkal is körbevéve a családban, de a szívükben még mindig igazi fiatalos, az életet szerető és élvező hippik, rockerek vagy csak zeneszerető örök tinédzserek maradnak. Török Ádámnak is ez volt a célja, egy új generáció bevonása ebbe a közösségbe, ami egyszerre inspiráló és újjáélesztheti a bevezetőmben írt sorokat, amikor még Ők kezdték pályájukat, és ahogy gondolkodtak egymásról, a zenéről, ennek összekötő erejéről.

Életműdíjat kapott Török Ádám

 A szakmai zsűri és a közönség egybehangzó szavazatai alapján idén Török Ádámnak ítélték a Bluespatika Blues életműdíjat.

Óriási megtiszteltetés és öröm számomra, hogy én kaptam meg idén ezt az elismerést. Már túl vagyok a hatodik ikszen és ebben a korban természetes, ha elkezd összegezni az ember. Nyolcszázhetven alkalommal léptem fel a Bemrockparton, kilencvenhét bulit adtam az Ifiparkban és az én ötletem alapján kezdődtek el a tabáni koncertek, ott hatvanszor léptem fel.

Az egy-egy megakoncertre, turnéra újra összeálló régi nagy zenekarok között unikumnak számít, hogy egy progresszív rockblues együttes több évtizeden keresztül él, dolgozik, koncertezik, klubot tart fenn.  Hazánkban egyedülálló zenekar a Mini, amely  több születésnapot és kerek évfordulót ünnepelt. „Soha nem nosztalgiáztam, most sem teszem – mondja Török Ádám, a Mini vezetője – inkább összegzem mindazt, ami eddig velem, illetve a Minivel történt. Jelentős számomra,: én magam 62, a Mini pedig 42 éves! Sőt, 2009 -es évben még egy évfordulót ünnepltünk, a legendás Bem rakpart 6-os szám alatt 40 éve folyamatosan működő Mini-klubot ünnepeltük két gigantikus mini koncerttel.”

A  42 évét talán néhány adat szemlélteti a legjobban: 25 lemezt, CD-t, DVD-t adtak ki, több mint 7000 koncertje volt, amelyen mintegy 5 millió ember hallgatta meg a Kell a barátságot, a Gőzhajót, a Kolduskirályt,Kereszteslovagot és a Vissza a Városba cimü opuszt.

„Mázlistának mondhatom magam, hogy a magyar rock történetének három kultikus helyén is házigazda lehettem, lehetek, és hozzájárulhattam ezek hírnevéhez. A Bem rakparton ma is évente kétszer nagy bulink van, aztán ott volt az Ifipark és persze a Tabán ahol most is minden május elsején egy nagy fesztivált tartunk.”

Ezúttal kimondottan erős mezőny szállt ringbe az elismerésért; meglepődtél, hogy téged találtak alkalmasnak erre a kitüntetésre?

Meglepődtem, s egyben nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a közönség és a szakmai zsűri is engem választott. Úgy látszik, a szakma még mindig figyel rám; van, aki elismeri, amit csinálok, de nyilván olyan is akad, aki szkeptikus. Örültem, hogy pont a blues területén végzett munkámat díjazták, ugyanis az utóbbi húsz évben ezzel a műfajjal többet foglalkozom, mint a rock más ágaival. Závodival és Czipóval,Doxával annak idején a bluesrockkal indultam, aztán ’71-től jött a progresszívrock Papp,Nemecsek,Nagy Pista és  ezt követően pedig a jazzrock korszakom Németh Karcsival és Lojzival és Szivaccsal. Ez volt talán a legjobb Mini……

A rock tehát minden szakaszban komoly hangsúlyt kapott. Egy kis kitérő után– az elektronikus korszak Tátrai Tibivel– , jött a félig elekromos Mini -György Ákos,Tarján Zsolt,Huszár Bandi -a nyolcvanas évek végén pedig visszatértem a bluesrockhoz.Jött a Rabbocska Janó,Pinyó,Muki,Zsoldos a Füles,Mohai. Aztán megint a Mini 1998 január óta.Azóta írtam egy csomó magyar bluest; mindig is azon munkálkodtam, hogy a dalok magyar nyelven szólaljanak meg. Fontosnak tartottam, hogy a magyar zenéhez idomítsuk a bluest, a rockot és a progresszív zenét. Igyekeztem a Közép-európai magyar értékeket megőrizni, előtérbe helyezni.

Milyen elismerések birtokosának mondhatod magad?

A ’76-os Pop-meccs gálán a közönségtől kapott több százezer szavazat alapján, a legjobb hangszeresnek járó elismerést vehettem át, az Ifjúságért díjnak 1981-ben lettem a tulajdonosa;

1991-ben Emerton díjat kaptam a Besenyő bluesbanddel, és különösen büszke vagyok, hogy 1999-ben megkaptam a Pro Urbe Budapestért kitüntetést.

Ne feledkezzünk el a Kereszteslovagról sem…

Igen, ez a nóta több tízezer internetes szavazattal a világ legjobb ezer dala közé került. Itt sikerült a negyedik helyezést elérni, úgy hogy mindössze Eric Clapton előzött meg,na meg a Jethro Tull és a Them.

Ezen kívül, Blue Light címmel készült egy angol CD válogatás, amire jazz kategóriában a tíz legjobb magyar dal közé került a Jaguárok, kolibrik, amazonok című instrumentális szerzeményem, aminek a felvétele 1982-ben készült.

2007-ben a MAHASZ TOP 20-as listán pedig hetedik helyezést ért el a Mini együttes első DVD-je.Harminc év után újra Top Twentybe csöppentem!

Számok,tények,dátumok,elismerések:

Ádám közel 8000 koncertet,fellépést adott, ezek közül:

 • 1000 koncert a Bemrockparton 1969-2018 között
 • 97 koncert az Ifiparkban 1969-1984 között
 • 70 koncert a Tabánban 1970-2018 között
 • 2990 szóló vagy duo buli 1986-2018 között

Díjak:

1976 PM popmeccs a legjobb egyéb-hangszeres díj

1981 az Ifjúságért díj

1991 Emerton díj

1999 Pro Urbe Budapestért díj

2009 Blues Életmű díj

2015 BUDAVÁRÉRT EMLÉKÉREM

2017 MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZT

Együttesei:

Dogs – 1968

Mini – 1968-1983

Tátrai-Török Tandem – 1985-86

Mini Rc – 1984,1987-90

RABB – 1991-98

Török Ádám & Mini – 1998-

ádám & misi – 2006-2016

ICE Cream BB. – 2009-10

MINI ACOUSTIC WORLD – 2016-

Jelentős koncertek  itthon:

 • 1969 augusztus 6 Ifipark bemutatkozó buli Radics elött
 • 1969 szeptember 15 az első Bemrockpart
 • 1970 január 24 Corvin Mozi
 • 1971 április 18 Erkel Szinház az Illésékkel
 • 1971 junius 28  Budai Parkszinpad az Lgtével
 • 1972 március 8 Bemrockpart Mini,LGT
 • 1972 április 24. Erkel Szinház MINI,LGT
 • 1972 május 1 az első Tabán az Lgtvel 50000 néző
 • 1972 junius 3 Székesfehérvár Videoton Jazzfesztivál
 • 1972 szeptember 9.Kisstadion Mini,LGT
 • 1973 május 1 Tabán Mini,Syrius,Lgt
 • 1973 junius 10 Diósgyőr Rockfesztivál 25000 néző
 • 1973 augusztus 19 Tabán Mini,Theátrum,Syrius
 • 1973 szeptember 8 Pasarét kápolna Orszáczky jam
 • 1974 május 8 Ifipark az elsö Mini,P.Mobil
 • 1975 május 1 Tabán az Lgtével
 • 1976 szeptember 4. BNV Mini,Piramis stb.
 • 1976 szeptember 7 Ifipark Piramissal
 • 1976 szeptember 8 Budai Parkszinpad a Piramissal
 • 1977 március 28 Erkel szinház Namislowskyval
 • 1977 április 3 Közgáz Rockfesztivál
 • 1977 junius 25 Kisstadion a Skorpióval
 • 1977 oktober 2 Ifipark  záróbuli a Radics után 4000 néző
 • 1977 oktober 9 BNV Szolidaritási Rockfesztivál
 • 1978 junius 20 Ifipark Mini,Tűzkerék,P.Mobil 5000 néző
 • 1978 oktober 15 Szolidaritási Rock fesztivál Mini,P.Mobil,Piramis 37000 néző
 • 1979 május 1 Tabán Mini,LGT 40000 néző
 • 1979 junius 5  Ifipark Mini, HBB
 • 1979 szeptember 2 Ifipark 10 év rock jubileumi koncert 8000 néző
 • 1980 május 1 Tabán Mini,LGT 35000 néző
 • 1981 augusztus 22 Hajógyári Sziget rockfesztivál 25000 néző
 • 1981 szeptember 1 Ifipark Mini , Karthagó
 • 1982 március 20 BS Mini,V-Motorock 6000 néző
 • 1982 szeptember 21 Ifipark Mini,East
 • 1983 junius 7 Ifipark Mini,Skorpió
 • 1983 szeptember 3 Miskolc salakmotor pálya rockfesztivál 10000 néző
 • 1983 november 3 Debrecen az utolsó Mini buli!
 • 1984 junius 3 Ifipark Mini RC az utolsó Ifiparki koncert!
 • 1985 szeptember 25  Petőfi Csarnok Tátrai-Török Tandem bemutatkozó buli
 • 1985 december 26 BS magyar live aid TT-Tandem
 • 1986 május 2 Tabán TT Tandem,Lgt
 • 1990 augusztus 20 Tabán Mini RC,HBB az első szabad Tabán 25000 néző
 • 1991 május 1 Tabán RABB bemutatkozó koncert
 • 1991 junius 6. Petőfi Csarnok,RABB ,Jammin,Fankhauser,Blues Fesztivál
 • 1991 junius 30 Tabán Budapesti Bucsú koncert RABB, DiMeola
 • 1992 május 1 Tabán RABB,Jammin
 • 1993 március 26 BS 25 év rock jubileumi koncert            6000 néző
 • 1994 junius 6 Tabán Bluesapest RABB,Orszáczky         20000 néző
 • 1995 oktober 21 BKK Török Ádám ,Billy Cobham            2000 néző
 • 1996 február   6 BKK TÁ és Barátai B.B.King elött….      2000 néző
 • 1996 november 6 Petőfi Csarnok Superrock RABB koncert  1500 néző
 • 1998 január 29 Petőfi Csarnok 50/30 Ádám jubileumi koncertje 2500 néző
 • 1999 julius 31  Badacsony 30 év a Mini jubileumi koncertje   2000 néző
 • 2000 január 25 Petőfi Csarnok Supersession XXI.század      2000 néző
 • 2000 augusztus 5  Keszthely 30 év a Mini jubileumi koncertje 2000 néző
 • 2003 január 24 Petőfi Csarnok Best of Mini koncert 2000 néző
 • 2005 január 25 Petőfi Csarnok Éjszakai Harcos koncert 1500 néző
 • 2006 junius 22 MÜPA koncert vonosnégyessel
 • 2008 január 26 Petőfi Csarnok Messze visz az út T.Ádám 60 jubileumi koncert 2300 néző
 • 2008 junius 14 Harley fesztivál Alsóörs koncert Gary Moore elött 10000 néző
 • 2009 január 17  Pinyó 60 jubileumi koncert 1600 néző
 • 2010 január 22 Petőfi Csarnok Retrock & Blues Találkozó
 • 2016 okt.   9. bartók on rock bemutató
 • 2018 jan 27. 70/50 jubileumi koncert Budapest

Zenészek 1968-2018

Ének-fuvola

 • Török Ádám         1968-

Dob:

 • Szerb László         1968
 • Madarász Tibor     1968
 • Dobos Sándor       1969-70
 • Román Péter          1970
 • Döme Dezső          1970
 • Németh Tamás       1971-76
 • Balogh   Jenő         1976-80
 • Lakatos László       1980-83
 • Bolla Zsolt              1985
 • Szendi Gábor         1989
 • Huszár Endre          1990
 • Döme  Dezső          1990
 • Köves Miklós          1991-2009
 • Adamecz József      2009-10
 • Tóth Dénes          2014-

Basszusgitár

 • Kiss Zoltán               1968
 • Czipó Tibor              1968-70
 • Nagy István              1971-74 2011-
 • Bajka Imre                1974-75
 • Németh Alajos          1975-79
 • Kunu László             1979-83
 • Tarján Zsolt              1987-91
 • Zsoldos Tamás          1991-93
 • Kerékgyártó István     1993-2003
 • Paróczai Attila           2003-2010

Billenttyű

 • Papp Gyula                1971-73 2011-
 • Gallusz György          1973
 • Németh Károly          1974-84  1998-
 • György Ákos              1987-90

Gitár

 • Závodi János            1968-70 1991-95
 • Tátrai  Tibor              1973     1985-86
 • Mohai Tamás            1995-98
 • Török Péter               2008-09

Fúvós

 • Muck Ferenc            1991-98  sax
 • Horváth Mihály          2006- 2016   harp

Hegedű

 • Kézdy Luca              2016-
 • Kalmus Bogi            2016 –
 • Pribay Vali              2016-

Forrás: www.torokadam.hu